zoals boter, melkpoeder, suiker en
bindmiddelen met water gemixt en
verhit (ca. 4.000 kg/uur).
Via de groter mixer gaat het naar
een opwarmapparaat (pasteur, waar
het eerst wordt verhit tot ca. 78°C.
Uit dit eerste verhittingsgedeelte
gaat het naar de homogenisator,
waar het onder een hoge druk
wordt gekneed (gehomogeniseerd).
Dit homogeniseren heeft tot doel
de aanwezige vetten fijn te verdelen
door de basis-mix.
Vanuit de homogenisator gaan ze
retour naar het tweede gedeelte van
de pasteur en worden verhit tot ca.
85° C.
Deze verhitting is in staat om in
korte tijd alle voor ons schadelijke
bacteriën te doden, Via een buizen
stelsel wordt het enige tijd op tem
peratuur gehouden. Daarna gaat het
retour naar het derde gedeelte van
de pasteur, namelijk het met water
gekoelde gedeelte. De mix wordt
met behulp van dit water afgekoeld
tot 15° C. Daarnaast zit een vierde
sectie, t.w. het met ijswater uitge
ruste gedeelte. Dit laatste stuk van
de pasteur/koeler brengt de tempe
ratuur van de mix terug naar +4°C.
Hierna gaat de mix via een pomp
naar één van de opslagtanks waar
het enkele uren moet verblijven om
te rijpen.
In deze ruimte bevindt zich verder
een ronde langwerpige tank met
daarin drie gedeelten, welke zijn op
gevuld met verschillende reinigings
vloeistoffen bij verschillende tem
peraturen.
Elk reinigingsdeel is na instelling in
staat tanks en/of leidingen auto
matisch te wassen en bacteriolo
gisch te reinigen.
Via een programma (hetzelfde sys
teem als bij een automatische was
machine) kan alles, zonder dat er
gedemonteerd wordt, gereinigd
worden. Voorheen werd alles losge
maakt en uitgestoomd, maar thans
is dit verleden tijd.
Deze schoonmaakinstallatie kan in
gedeelten werken, zodat er overdag
reinigingen mogelijk zijn. Al met al
een hele verbetering voor de bacte
riologische reinheid van de fabriek.
In de vijfde ruimte staan zes free-
zers opgesteld, welke via kleine
kleurtanks met gescheiden vakken
de gekoelde mix (welke in ruime 3
is gerijpt) krijgen aangevoerd.
De freezers zijn in staat van de mix
ht Davino-ijsprodukt te maken. De
totale capacitiet varieert van 5.000
tot 8.000 liter per uur.
De werking is te vergelijken met een
kleine soft-freezer, welke men aan
treft in diverse winkels. De freezer
werkt vrij eenvoudig. De mix wordt
in een cylinder gepompt, waarin
messen tegen de wand het produkt
afschrapen.
Omdat de buitenwand van de cilin-
derbuis wordt afgekoeld, gaat de
mix aan. de wand vastvriezen. De
aangevoerde mix wordt via een
pompsysteem opgeklopt met een
hoeveelheid lucht. Daar de mix sa
men met de lucht wordt afgekoeld,
ontsnapt de lucht niet, maar wordt
vastgehouden en zo ontstaat con
sumptie-ijs.
Eén liter mix wordt ongeveer 2 li
ter ijs. De uitgangstemperatuur van
het produkt is -5,5°C (soft-ijs tem
peratuur).
Vanwege de aanwezige kleurtanks is
men in Wilp in staat met behulp van
de basismix uit ruimte 3 diverse sma
ken alsmede kleuren-ijs te maken.
Dit toevoegen van kleuren en/of
vruchtensappen kan bij deze opzet
zeer eenvoudig worden uitgevoerd.
De bacteriologische controle is bij
derden ondergebracht.
Een zesde hal is de afvulruimte,
waar de ijs-produkten worden afge
vuld in de diverse verpakkingen.
Men kent hierbij de volgende hoofd
groepen:
Karton en/of drie kleuren-bekers,
puddingen en/of ijs-produkten be
kers en buikverpakkingen.
13
Hier worden de ijsprodukten in dozen verpakt