zoals boter, melkpoeder, suiker en bindmiddelen met water gemixt en verhit (ca. 4.000 kg/uur). Via de groter mixer gaat het naar een opwarmapparaat (pasteur, waar het eerst wordt verhit tot ca. 78°C. Uit dit eerste verhittingsgedeelte gaat het naar de homogenisator, waar het onder een hoge druk wordt gekneed (gehomogeniseerd). Dit homogeniseren heeft tot doel de aanwezige vetten fijn te verdelen door de basis-mix. Vanuit de homogenisator gaan ze retour naar het tweede gedeelte van de pasteur en worden verhit tot ca. 85° C. Deze verhitting is in staat om in korte tijd alle voor ons schadelijke bacteriën te doden, Via een buizen stelsel wordt het enige tijd op tem peratuur gehouden. Daarna gaat het retour naar het derde gedeelte van de pasteur, namelijk het met water gekoelde gedeelte. De mix wordt met behulp van dit water afgekoeld tot 15° C. Daarnaast zit een vierde sectie, t.w. het met ijswater uitge ruste gedeelte. Dit laatste stuk van de pasteur/koeler brengt de tempe ratuur van de mix terug naar +4°C. Hierna gaat de mix via een pomp naar één van de opslagtanks waar het enkele uren moet verblijven om te rijpen. In deze ruimte bevindt zich verder een ronde langwerpige tank met daarin drie gedeelten, welke zijn op gevuld met verschillende reinigings vloeistoffen bij verschillende tem peraturen. Elk reinigingsdeel is na instelling in staat tanks en/of leidingen auto matisch te wassen en bacteriolo gisch te reinigen. Via een programma (hetzelfde sys teem als bij een automatische was machine) kan alles, zonder dat er gedemonteerd wordt, gereinigd worden. Voorheen werd alles losge maakt en uitgestoomd, maar thans is dit verleden tijd. Deze schoonmaakinstallatie kan in gedeelten werken, zodat er overdag reinigingen mogelijk zijn. Al met al een hele verbetering voor de bacte riologische reinheid van de fabriek. In de vijfde ruimte staan zes free- zers opgesteld, welke via kleine kleurtanks met gescheiden vakken de gekoelde mix (welke in ruime 3 is gerijpt) krijgen aangevoerd. De freezers zijn in staat van de mix ht Davino-ijsprodukt te maken. De totale capacitiet varieert van 5.000 tot 8.000 liter per uur. De werking is te vergelijken met een kleine soft-freezer, welke men aan treft in diverse winkels. De freezer werkt vrij eenvoudig. De mix wordt in een cylinder gepompt, waarin messen tegen de wand het produkt afschrapen. Omdat de buitenwand van de cilin- derbuis wordt afgekoeld, gaat de mix aan. de wand vastvriezen. De aangevoerde mix wordt via een pompsysteem opgeklopt met een hoeveelheid lucht. Daar de mix sa men met de lucht wordt afgekoeld, ontsnapt de lucht niet, maar wordt vastgehouden en zo ontstaat con sumptie-ijs. Eén liter mix wordt ongeveer 2 li ter ijs. De uitgangstemperatuur van het produkt is -5,5°C (soft-ijs tem peratuur). Vanwege de aanwezige kleurtanks is men in Wilp in staat met behulp van de basismix uit ruimte 3 diverse sma ken alsmede kleuren-ijs te maken. Dit toevoegen van kleuren en/of vruchtensappen kan bij deze opzet zeer eenvoudig worden uitgevoerd. De bacteriologische controle is bij derden ondergebracht. Een zesde hal is de afvulruimte, waar de ijs-produkten worden afge vuld in de diverse verpakkingen. Men kent hierbij de volgende hoofd groepen: Karton en/of drie kleuren-bekers, puddingen en/of ijs-produkten be kers en buikverpakkingen. 13 Hier worden de ijsprodukten in dozen verpakt

Historie Film- en Bioscoopbranche

Film | 1982 | | pagina 15